Cognitieve Gedragstherapie

Ben je bang voor spinnen, kleine of grote ruimtes? Durf je de straat niet meer op? Moet je dwangmatig controleren of je het gas hebt uitgezet of de voordeur op slot hebt gedaan? Raak je in paniek, omdat je een presentatie moet geven voor je collega’s? Of heb je vliegangst of hoogtevrees? Als deze angsten je normale, dagelijkse situaties als naar het werk gaan of boodschappen doen zo beïnvloeden dat je ze het liefst vermijdt, dan heb je hulp nodig.

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?
Samen met jouw therapeut ga je kijken in hoeverre jouw angst reëel is. Vervolgens stel je een lijst op met voor jou angstige situaties in oplopende moeilijkheid. Daarna ga je stap voor stap deze situaties opzoeken om zo je angst te leren overwinnen. Voor het slagen van de therapie is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in je therapeut.

Bij cognitieve gedragstherapie (cgt) gaat het om een open en gelijkwaardige relatie. De therapeut werkt nauw met je samen om tot verbetering van je klachten te komen. Hij of zij probeert zo direct en zo concreet mogelijk aan te sluiten bij jouw problemen en laat je er zelf aan werken met huiswerkopdrachten.

Cognitieve gedragsterapie is bewezen effectief
De effectiviteit van cognitieve gedragstherapie is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Behandelingen zijn klacht- of probleemgericht en duren over het algemeen kort. Het gaat vooral over moeilijkheden die nu spelen en veel minder over problemen die in het verleden hebben bestaan. De meeste behandelingen bestaan uit 10 tot 25 bijeenkomsten. Bij wekelijkse of tweewekelijkse bijeenkomsten duurt de therapie gemiddeld een half- tot anderhalf jaar. Bij ernstigere problemen neemt het aantal bijeenkomsten uiteraard toe. Je spreekt met je therapeut de duur van de therapie af.

Ook bij andere stoornissen
Ook bij depressie, werkstress en burn-out, verslaving, eetstoornissen en obesitas, trauma, relatie- en gezinsproblemen, persoonlijkheidsstoornissen en psychoses is cognitieve gedragstherapie effectief.

Folders over Cognitieve Gedragstherapie bij:
ADHD
Piekeren
Fobieën
Sociale fobie
Verlatingsangst
Dwang

Cognitieve gedragstherapie in beeld
Ter illustratie hieronder een filmpje waarbij de behandeling van een dwangstoornis bij een kind centraal staat. Via YouTube wordt het filmpje op deze pagina getoond.

 


Top